2018 yılında bir dil öğrenmek için 5 neden ? ?

November 10, 2023

Neden başka bir dil öğrenmek gerektiğini düşündüğünde, muhtemelen hep duyduğun aynı sebepler ile karşılaşırsın. Birkaçını saymak gerekirse: Kariyer, seyahat, ya da kendine meydan okuma kaynaklı sebepler ile yola çıkmış olabilirsin. Ancak ben neden yeni bir dil öğrenmeyi seviyorum diye düşündüğümde, başka şeyler de aklıma geliyor. Benim için çok daha iyi sebepler var! Bu yazıda sana en favori sebeplerimden bahsetmek istiyorum:

  • Kitapları ve filmleri farklı bir şekilde deneyimlemek

Bir kitabı yazıldığı özgün dilde okumak veya bir filmi orijinal hali ile izlemek bunların senin üzerinde yarattığı etkiyi değiştirecektir. İnan bana, bu bambaşka bir durum! Kendini dünyaya başka bir açıdan bakarken buluyorsun, farklı diller bilmek sana farklı kültürleri tanıma fırsatı sunuyor. Hem Jean-Paul Sartre, Patrick Modiano veya Simone de Beauvoir gibi yazarların eserlerini Fransızca okuyabilmek, okuduğun şeyi 100 kat daha sürükleyici bir hale getiriyor! Ve elbette, Almodovar’ın filmlerini İspanyolca izlemek KESİNLİKLE çok daha komik! Eğer ihtiyacın olursa, sana destek olması için okumak istediğin kitabın çevirisini alabilir veya izleyeceğin filmin alt yazısını da indirebilirsin. Kendini okuyacağın veya izleyeceğin şeyin kollarına bırak ve keyfini çıkar!

  • Arada bir gizli işler çevirebilirsin (hem iyi hem kötü için) ?

Seni bilmem ama, ben en iyi durumda bile biraz meraklı olabiliyorum.. diğer insanların muhabbetlerini gizlice dinlemek en sevdiğim eğlencelerden biri! Birçok dili konuşabilmek demek, ister trende olayım, ister bir şehirde gezintiye çıkayım, daha fazla insanın konuşmasını dinlemem demek! Sen insanların yanı başında iken senin onları anlamadığını düşünerek konuştukları şeyleri duymak bazen çok komik olabiliyor. Bir keresinde, bir süpermarkette ödeme yapmak için sırada beklerken, kasadaki kadın Fransızca olarak iş arkadaşına benim ne kadar hoş biri olduğumu söyledi ve ikisi benim hakkımda konuşmaya başladılar! Eh, ben de onlara “merci” diye karşılık verince oldukça şaşırdılar (en kibar şekliyle) tabii… ?

Benzer deneyimlerin varsa, senin yaşadığın şeyleri de duymak isterim!

  • Daha bağımsız hissedeceksin ??

İşte bu durum, özellikle seyahat ederken harika hissettiriyor. Birden fazla dil konuştuğunda ne diyeceğim diyerek kelimeler ile cebelleşmeden ve birinden yardım istemek zorunda kalmadan çok daha rahat hareket edebiliyorsun. Diyelim ki bir arkadaşını ziyaret etmek için Londra’ya geldin. Kendi kendine bir kahve siparişi verebilirsen ya da sokakta birini durdurup adres sorabilirsen, sadece arkadaşına bel bağlamak zorunda kalmazsın. Böylelikle kendine daha çok güvenir ve güçlü hissedersin! ?

  • Kültürel olarak farkındalığın artacak ?

Yeni bir kültürü tam anlamıyla keşfetmek, o kültürün dilini öğrenmek ile başlar. Farklı dilleri konuşmak yaşadığın dünyayı anlama konusunda sana daha geniş bir içgörü katar ve seni daha açık görüşlü yapar. Gittiğin ülkenin yerel halkı ile iletişime geçmenin getirdiği his paha biçilmez! Seyahatin esnasında edindiğin deneyimleri tamamen değiştireceğini sen de göreceksin. Gittiğin yerin halkı da bu çabanı kesinlikle büyük bir takdir edecek!

  • Yeni insanlar ile tanışıp, dünyanın her yerinden arkadaşlar edineceksin ?

Sonuncu, fakat bir o kadar da önemli! Bu benim favorim. Eğer birden çok dil biliyorsan, muhtemelen, seyahat etmeyi de seviyorsun demektir. Hatta belki bir gün yurt dışında bile yaşamak karar verebilirsin! Seyahatlerin esnasında edindiğin arkadaşların ile iletişimi koparma. Onları kendi memleketlerinde yeniden görmek, bir araya gelmek harika bir his… başka bir ülkede her zaman kalacak bir yerinin olması ve emrine amade bir kişisel tur rehberine sahip olmak da cabası! ?

Öyleyse, alacağın esas Yeni Yıl kararı neden dil öğrenmek olmasın? busuu ile dil öğrenmeye şimdi başla. Önümüzdeki sene bu zamanlar Fransızca filmler izleyebilecek, trende yapılan İspanyolca muhabbetlere kulak kabartabilecek veya Rio de Janeiro’da halkın arasına karışıp yeni arkadaşlıklar kurabileceksin! Hepimiz için harika bir yeni yıl olsun! Hoş geldin 2018! ? ??

Eloy (ortadaki kişi) busuu’daki Fransızca Dil Uzmanlarından biri. Bir gün dahi yüzmeye gitmeden edemez ve vejetaryenliğe dair her şeye bayılır! ?

Learn a language