Sizi Brummie Yapacak 5 Deyiş

November 10, 2023

Birmingham doğumlular  “Brummies” olarak adlandırılırlar. Ve bundan gurur duyarlar. Bu nedenle klasik İngilizceden oldukça farklı kendi diyalektlerinin ve argolarının olması hiç de şaşırtıcı değil. İşte size şehrin ikinci dili için çok kısa bir sözlük. Eğer Birmingham ve Black Country bölgesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız oldukça gerekli olacak.

“Any Balti?” “Biraz Balti?”

Eğer herhangi bir Hint yemeği yemek istiyorsanız, sadece “Balti” demeniz yeterli, herkes sizi anlayacaktır. Balti, 70lerde Birmingham’da yaratıldığı/uydurulduğu yaygın olarak düşünülen bir köri çeşididir. Ve halen burada denenebilecek en popüler yemeklerden biridir. Bir rivayete göre “Adil’s”  restoranda yaratılmış, bu restoran halen Stoney Lane, Sparkbrook’ta bulunuyor. Bizce dosdoğru kaynağına gidin.

“Cob”

İngiltere’de bildiğimiz mütevazi küçük yuvarlak ekmeğe pek çok (muhtemelen çok fazla) isim verilmiştir. Bazıları: batch,  barm, bap. Ancak Brummies ses yinelenmesine hayır deyip sadece “cob” diyor. Ne derseniz deyin, sosa banmak harika oluyor.

“You’ve got a face as long as Livery Street/ Livery Street kadar uzun bir yüzün var …”

‘Why the long face/Neden uzun surat’ cümlesini biliyor musunuz? Üzgün veya asık suratlı göründüğünüzü ifade eder. Ve , Brummies bu ifade için kendi yerel versiyonlarını kullanıyor. Livery Street şehir boyunca devam eden çok uzun bir cadde. Yani, gülümsemeyi ihmal etmeyin!

“Fizzy pop”

Bir kutu soğuk kola içmek güzeldir. Yalnız yerel dükkânlardan kola satın alırken muhakkak “bir kutu fizzy pop” demeyi unutmayın. İşi daha da büyütmek isterseniz, musluk suyuna da ‘council pop’ diyebilirsiniz. Muhteşem. 

“Tara-a-bit”

Hayır, bunun telefonunuzdaki datanın boyutu ile hiç ilgisi yok. Veda etmek her zaman üzücüdür, ama Brummies oldukça neşeli bir şekilde veda ediyor. ‘Tara-a-bit’ yani ‘Sonra görüşürüz’. Bakalım ne kadar hızlı söyleyebiliyorsunuz: tararabit.

 

Livery Street’i kendi gözlerinizle görmeyi ve Balti yemeyi mi planlıyorsunuz?

Skyscanner ve busuu ortaklığını inceleyin ve 1 yıllık busuu Premium ile Skyscanner’dan herhangi bir İngiltere şehrine 2 bilet kazanın. Yarışmaya katılmak için, aşağıda belirtilen adımları takip edin ve bu bloga yorum bırakın!

Kazanmak için izlemeniz gereken 4 adım:

  1. Skyscanner mobil uygulamasını indirin;
  2. Türkiye’den herhangi bir İngiltere şehrine olan en ucuz uçuşları kontrol edin;
  3. Ekran resmini çekin;
  4. Ekran görüntüsüyle birlikte, seyahatle ilgili en beğendiğiniz İngilizce ifadeyi #ingilteredeingilizce etiketiyle Facebook, Twitter ya da instagram’da paylaş;

Birmingham uçak biletleri sandığınızdan da ucuz olabilir. Türkiye’den doğrudan uçabileceğiniz Birmingham uçak biletlerini hemen sorgulamaya başlayın. goo.gl/d7pU2i

Learn a language