Sadece İskoçların Kullandığı 5 Deyiş

November 10, 2023

İskoçya’nın anlaşılması en zor diyalektlerden birine sahip olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Ama bundan daha fazlası da mevcut! Her şehrin kendi farklı diyalekti var ve bu nedenle bazen Edinburg’lular ve Glasgow’lular birbirlerini anlayamamakta. Ama asla korkmayın, biz birazcık daha iyi anlamanıza yardım etmek için buradayız.

“Fret, dreich ve drookit”

İskoçlar hava durumunu tanımlamak için 400 farklı kelime kullanıyor. Ve bunların çoğu yağmuru nitelendirmek için. Yani tipik İskoç havasını. Eğer gerçekten gri gökyüzü hakkında şiirsel bir şeyler söylemek istiyorsanız şu bir kaç basit kelimeyi öğrenin: fret “denizden gelen soğuk ve nemli sis”, dreich “nemli, ağır ve kasvetli” ve drookit  “son derece nemli”. Güzel.

“Ah dinnae ken?”

İskoçlar bildik kelimeleri umulmadık şekilde telaffuz etmeleri ile tanınırlar. İyice kulak verin, “yes” “aye”, “do”  ise “dae”  ve“don’t“ da “dinnae” olarak söylenir.  Seyahatten önce İskoç argo sözlüğüne bir göz atmak muhakkak işe yarayacaktır. “Ah dinnae ken?” i anlayabilir misiniz?

“Chore/Ev işi – Angarya”

Eğer Edinburgh bölgesinde birisi sizi chore’a davet ederse, bu soruyu ciddiye almalısınız. “chore”veya “go out on the chore” “çalmak” anlamına gelmektedir. Bu anlam ufak tefek şeyler çalmaktan büyük bir otomobil hırsızlığına kadar uzanmaktadır. Cümle içinde nasıl kullanılır? “She just choried ma chips and/or car!/ Paramı /veya arabamı çaldı!”

“Keep calm and carry on/Sakin ol ve devam et”

Bu deyiş İngiltere’nin her yerinde hatıra ve hediyelik eşyalarda yaygın biçimde kullanılır. “Keep calm and drink a cup of tea/Sakin ol ve bir fincan kahve iç”, “Keep calm and learn a language/Sakin ol ve bir dil öğren”, vs. Elbette bu iyi bir tavsiye. Bu meşhur cümlenin İskoç halkına özgü versiyonu da var.  Onlar ‘Keep the heid an’ cairry oan/ ’ diyorlar,  “heid” “head/baş” anlamına geliyor. Yani – ‘Aklını kaybetme ve sıkıntı çıkarma’!

“How/ how no?”

Eğer Glasgow’da,  “I don’t like that/bundan hoşlanmam” veya “I’m not going to do that/Bunu yapmayacağım”, dediğinizde,  birisi size “how-nasıl/ how no- nasıl hayır ” diye sorarsa şaşırmayın. Glasgow’da “how/nasıl” daha çok  “why/neden” anlamına gelmektedir. 

 

İşte sokaklarda duyabileceğimiz bir kaç sözcük daha:

  • Guid efternuin – Çevirisi: Good afternoon./İyi akşamlar
  • Pure dead brilliant – Exceptionally good./Son derece iyi
  • Am pure done in – I’m feeling very tired./Çok yorgun hissediyorum
  • Go to the pictures – Go to a movie/Sinemaya gitmek
  • I’m getting the messages – I’m shopping/Alış veriş yapıyorum

 

İskoçya’yı daha fazla keşfetmek ister misiniz?

Skyscanner ve busuu ortaklığını inceleyin ve 1 yıllık busuu Premium ile Skyscanner’dan herhangi bir İngiltere şehrine 2 bilet kazanın. Yarışmaya katılmak için, aşağıda belirtilen adımları takip edin ve bu bloga yorum bırakın!

Kazanmak için izlemeniz gereken 4 adım:

  1. Skyscanner mobil uygulamasını indirin
  2. Türkiye’den herhangi bir İngiltere şehrine olan en ucuz uçuşları kontrol edin
  3. Ekran resmini çekin
  4. Ekran görüntüsüyle birlikte, seyahatle ilgili en beğendiğiniz İngilizce ifadeyi #ingilteredeingilizce etiketiyle Facebook, Twitter ya da instagram’da paylaş.

 

İstanbul’dan iskoçya’ya direkt uçuşlar bulunmaktadır? Fiyatları mı merak ettiniz?

Hemen sorgulamaya başlayın: http://bit.ly/2rMI4e7

Learn a language