Londralı olmaya başlamak için 5 Deyiş

November 10, 2023

Londra’yı bizim sevdiğimiz kadar seviyor musunuz? Öyleyse şu benzersiz Londra deyişlerine bir göz atın ve Cockney’nizi tazeleyin. Böylece hiç vakit kaybetmeden Boris’in Bisikletine binerek Saray’a gitmeye ve bir kaç “quid” harcamaya hazır olacaksınız. Yaşasın.

“Let’s jump on a Boris Bike”  : “Hadi bir Boris Bisikletine atlayalım”

Boris’in bisikletleri kırmızı renklidir ve Londra’nın tamamında onlara rastlanabilir. Şöyle bir etrafınıza bakın, kesinlikle bu bisikletlerden birine binen bir kişi göreceksiniz… Umarız kaskınız vardır! Londra’nın eski belediye başkanı Boris Johnson tarafından şehre kazandırılan bu bisikletler halk arasında halen onun adı ile anılmakta. Londra’yı ve tüm güzelliklerini keşfetmek size 2£’a mal olacak. Hyde Park, Big Ben ve St Paul’e bisiklet ile gitmemek için bir neden var mı?

“Where is the tube?”

Londra “tube” olarak adlandırılan yeraltı metro sistemi ile de ünlüdür.  Güvenli ve kullanımı kolaydır ancak biraz pahalı olabilir. Tüyo: daha ucuz metro seyahatleri için temassız ödeme kartı kullanın veya istasyondan bir Oyster kart (tekrar kullanılabilir bilet) satın alın. “Mind the Gap!” anonslarını duyduğunuzda metroyla platform arasındaki boşluğa dikkaet edn:  Ve itilip kakılmaya hazır olun. Londra’lıların her zaman acelesi vardır.

“Quid”

“Quid” madeni paund için kullanılan kelimedir. Halkın “Paund” yerine bu kelimeyi kullandığını sıklıkla duyacaksınız. Hiç bir zaman çoğul olarak kullanılmaz ve her zaman  “5 quid”, “10 quid” denmektedir, vs. Şu ölümsüz deyişe kulak verin: Lend us a quid’. ‘Bana bir quid borç ver’.

“Get Up the apples and pears”

Londra’da kafiyeli cümleler duyarsanız, büyük olasılıkla Cockney aksanına rastladınız demektir. Doğu Londra’dan çıkan ve işçi sınıfına ait olan bu diyalekt Michael Caine ve Danny Dyer gibi aktörlerin aksani ile aynıdır.

Argonun arkasındaki mantık bazen anlamlıdır. Sıklıkla da bir anlam ifade etmez. İşte başlangıç için birkaç sözcük: “Crowded space/Kalabalık yer” (suitcase/bavul anlamında), “Day’s a-dawning/Gün ağarması” (morning/sabah), “Give and take/Ver ve al” (cake/pasta), ve “Apples and Pears/Elmalar ve armutlar” (stairs/merdivenler).

“Let’s visit The Palace” “Hadi Saray’ı ziyaret edelim”

Londra’nın en popüler turistik noktası The Palace “Saray”’dır. Birisi saray diyorsa, bilin ki neredeyse her zaman Buckingham Sarayı’ndan bahsetmektedir, yani kraliçenin Londra’daki resmi konutundan. Eğersarayın üzerine bayrak çekiliyse kendisi evde demektir.

İşte size sokakta sıkça duyabileceğiniz bir kaç deyiş:

  • ·      See ya (see you later) Sonra görüşürüz
  • ·      Take care (look after yourself) Kendine dikkat et
  • ·      Catch ya later (see you later/until next time) Sonra görüşürüz
  • ·      Have a good one (be safe/good luck) /Güvende ol/İyi şanslar

 

Daha fazlasını mı öğrenmek istiyorsunuz??

Skyscanner ve busuu ortaklığını inceleyin ve 1 yıllık busuu Premium ile Skyscanner’dan Ingiltere’de herhangi bir şehre 2 bilet kazanın. Yarışmaya katılmak için, aşağıda belirtilen adımları takip edin ve bu bloga yorum bırakın!

Kazanmak için izlemeniz gereken 4 adım:

  1. Skyscanner mobil uygulamasını indirin
  2. Türkiye’den herhangi bir İngiltere şehrine olan en ucuz uçuşları kontrol edin
  3. Ekran resmini çekin
  4. Ekran görüntüsüyle birlikte, seyahatle ilgili en beğendiğiniz İngilizce ifadeyi #ingilteredeingilizce etiketiyle Facebook, Twitter ya da instagram’da paylaş.

 

Londra için uçak bileti fiyatları için hemen fiyatları sorgulayın: goo.gl/1E9a8X

 

Learn a language