Sadece Manchester’a Giderek Öğreneceğiniz 5 Yerel Deyiş

November 10, 2023

Manchester diyalektiğinin kendi adı var – Mancunian (veya Manc) ve bundan da gurur duyarlar.  Müziklerinden futbola kadar,  Manc’lar güçlü Kuzeyli gururunu taşıyorlar. Ve biz sadece 5 tipik yerel deyişi seçtik. Ama inanın, çok çok daha fazlası var!

“Owt veya nowt?”

Eğer “What are you doing, owt / nowt?” gibi bir şey duyarsanız, cümlenin sonu aklınızı karıştırmasın. Kimse size oats/yulaf veya notes/notlar hakkında soru sormuyor, sadece herhangi bir planınız var mı onu merak ediyorlar. Owt  ‘anything/herhangi bir şey’ anlamına gelmektedir ve şu şekilde kullanılabilir “Are you doing owt?/Herhangi bir şey yapıyor musun” ve nowt ise‘nothing/hiçbir şey’ anlamına gelir.

“Where can I find a chippy?” “Nerede bir chippy bulabilirim?”

Eğer karnınız acıkırsa veya gerçek bir İngiliz yemeği denemek isterseniz, yapılacak en iyi şey bir “chippy” aramaktır. “Chippy” yerel balık ve patates kızarması restoranıdır. Ayrıca, Kuzeyde olduğunuz için patates kızartmanız için köri sos veya gravy/et suyu sosu isteyebilirsiniz. İşte gerçek bir lezzet. Chippyler bir İngiltere klasiğidir, böylelikle yediğiniz kocaman balık ve patates kızartması yüzünden o kadar da suçlu hissetmezsiniz – yerel kültüre dahil olduğunuzu kendinize söyleyin yeter!

“Make us a brew/Bize bir brew yapın”

Manchester’da, “brew” bir fincan çay olmakla beraber bazen kahve anlamına da gelebilir. Ya da sıcak herhangi bir içecek. Ancak bu cümlenin daha ilginç olan yanı, dilbilgisidir – “make us/bize yapın”. Eğer koca bir kalabalık için çay yapmak zorunda kalacağınızı düşündüyseniz dert etmeyin. Manchester’da halk genellikle “us/biz” i “me/ben” anlamında kullanır.

“Mad ‘fer it”

Manchester 90lardaki iddialı müzik yaşamı ile bilinmektedir. Hacienda partileri (80lerde ve 90ların başında meşhur gece kulübü) ve Oasis, Stone Roses ve Happy Mondays gibi gruplardan bugünlere, sabahın erken saatlerinde “We’re mad ‘fer it!/Onun için deli oluyoruz” diye bağıran birilerini her zaman duyabilirsiniz. Esas olarak, bir şeyi beğendiğinizi ifade eder. Hem de çok. Çoğunlukla Gallagher biraderler tarafından Oasis grubunun zirvede olduğu yıllarda söylenirdi!  

Well…/İyi

İyi? Memnuniyet verici? Manchester’da bu kelimenin düşünebileceğinizden çok daha fazla anlamı vardır. Bir şey hakkında ne hissettiğinizi vurgulamak için kullanılır. ‘Well bad night/ oldukça kötü gece’ geçirmiş olabilirsiniz veya  ‘well good time/ oldukça iyi zaman’ geçirmek isteyebilirsiniz. Evet, dilbilgisi olarak doğru değil ama bu da Mancların umurunda değil.

 

İşte size duyabileceğiniz bir kaç deyiş:

  • “Sound” / “sorted” – okay/tamam
  • “To have a buzz” – to have a good time/iyi vakit geçirmek
  • “Bobbins” – rubbish/çöp
  • “Our kid” – a sibling – a close friend/kardeş veya yakın arkadaş

 

Manchester’a gitmeyi mi hayal ediyorsunuz?

Skyscanner ve busuu ortaklığını inceleyin ve 1 yıllık busuu Premium ile Skyscanner’dan herhangi bir İngiltere şehrine 2 bilet kazanın. Yarışmaya katılmak için, aşağıda belirtilen adımları takip edin ve bu bloga yorum bırakın!

Kazanmak için izlemeniz gereken 4 adım:

  1. Skyscanner mobil uygulamasını indirin;
  2. Türkiye’den herhangi bir İngiltere şehrine olan en ucuz uçuşları kontrol edin;
  3. Ekran resmini çekin;
  4. Ekran görüntüsüyle birlikte, seyahatle ilgili en beğendiğiniz İngilizce ifadeyi #ingilteredeingilizce etiketiyle Facebook, Twitter ya da instagram’da paylaş;

Macherster’a uçak bilerine hemen bir göz atın: goo.gl/roR7WE

Learn a language